Mi a jó a fehérjeporban?

Ha rendszeresen jársz edzeni, legyen szó kardióról vagy súlyzós tréningről, akkor biztosan tisztában vagy vele, hogy mennyire is fontos a fehérje megfelelő mennyiségbe történő fogyasztása. Attól függően, hogy mennyire intenzív az edzés, a protein mennyisége akár 2 gramm is lehet kilogrammonként, ha az ember testsúlyát nézzük. Különösen a testépítőknél fontos a nagy mennyiség, akiket a legtöbbször látunk különféle fehérjeporokat fogyasztani. Ennek az oka rendkívül egyszerű: bár a fehérje kiegészítők nem elengedhetetlen részei az izomnövelésnek, pusztán étkezéssel egy idő után egyszerűen nem lehet bevinni a javasolt mennyiséget. Nincs az az ember, aki képes lenne olyan sokat enni egy nap, és a kiegészítők pontosan ezt a problémát küszöbölik ki – sokkal könnyebb lesz az életed, ha te is elkezded használni.

feherjepor

Nagyon sok kezdő hajlamos átesni a ló túloldalára, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a porok elsősorban csak kiegészítők, és nem helyettesítik a rendes szilárd ételeket. Ennek megfelelően csupán a diétád kiegészítőjeként érdemes tekintened rájuk, amelyek könnyebbé és kényelmesebbé teszik a protein megfelelő mennyiségben való bevitelét. A többi elengedhetetlen tápanyagot kiegyensúlyozott étkezésekkel kell bevinned.
Oké, de akkor mégis hányszor használj kiegészítőt egy nap?

A napi étkezéseid maximum harminc százalékát helyettesítsd így: ha mondjuk napi hatszor étkezel, legfeljebb kétszer használj port, a maradék négy alkalommal pedig szilárd ételeket válassz. A lényeg, hogy a kiegészítők és az ételek megfelelő kombinálása kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az egyes tápanyagokból kellő mennyiséget vigyél be. Ez különösen igaz akkor, ha nem vagy egy született mesterszakács, valamint az időd is kevés: a shake-ek segítenek abban, hogy az evési időd töredéke alatt juss hozzá a szükséges fehérje adaghoz, ráadásul kevésbé is telít, ami bizonyos helyzetekben mindenképpen előnyös. Miután ezeket a dolgokat tisztáztad magadban, nincs más dolgod, mint eldönteni a protein típusáttejsavó-, kazein-, tojás- és húsalapú változatokból egyaránt választhatsz.

Posted in Egészség.