Mi a jó a kertészkedésben?

Amellett, hogy sokan egy szuper hobbinak találják, az évek során több kutatás is kimutatta már azt, hogy a kertészkedés jótékony hatással van az egészségre is. Amikor napi több órát ülsz egy irodában a munkádból kifolyólag, hazaérve nagyon felfrissítő tud lenni az, ha egy kis időt eltöltesz kertészkedéssel, akár egyedül akár családtagokkal együtt. Arról nem is beszélve, hogy akár megtermesztheted a saját zöldségeidet és gyümölcseidet is, egy sokkal egészségesebb életmódot folytatva ezzel. De ne szaladjunk ennyire előre: ebben a posztban összegyűjtöttünk olyan fő indokokat, amelyek miatt érdemes kertészkedésbe fognod. Olvass tovább és tudj meg többet!

kerteszkedni-jo

A kertészkedés jó, mert csökkenti a stresszt

Hollandiában, egy nemrég elvégzett kutatás keretében kimutatták, hogy a rendszeres kertészkedés egy rendkívül hatékony módszer a stressz leküzdésére. Sokkal jobban működik, mint az olyan egyszerűbb tevékenységek, mint például a játék vagy a tévézés. Mivel a munkából kifolyólag szinte egész nap maximális figyelmet követelnek meg tőlünk, nagyon jól ki tudja kapcsolni az agyat, ha nincsenek körülöttünk emberek, és csendben, nyugodt környezetben tudunk növényekkel foglalkozni.

A kertészkedés jó, mert javítja a mentális egészséget

A fent felsorolt dolgok egyik természetes velejárója, hogy a kertészkedés nagyban javíthatja a mentális egészségünket, aminek következtében sokkal kevésbé leszünk fogékonyak a depresszióra, valamint a szellemi munkában is jobban leszünk.

Jó mozgási forma

Ránézésre talán nem tűnik annak, de a kertépítés igenis egy fárasztó tevékenység, ami testmozgásnak is tökéletes. Már önmagában az is egy szuper dolog, hogy a friss levegőn vagy, de emellett fizikailag is megterhel, javítva ezzel a szív- és érrendszer működését. Ez különösen fontos idősebb korban, amikor a megterhelőbb edzésformák, például a futás vagy az úszás már nem mindig lehetséges opció.

Jobb kedv, egészségesebb test és kiváló mentális egészség – kellhet ennél több? A kertészkedés mindegyik elérésében segít, ezért ha van lehetőséged kipróbálni, akkor semmiképpen ne szalaszd el a lehetőséget. Kertészkedés tippekről további érdekes információkat itt találsz.

Posted in Építészet.