Mi a jó a kollagénben?

A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb fehérjéje, amelynek hiánya számos problémához vezethet hosszú távon, rendszeres bevitele pedig temérdek előnnyel jár. A kollagén természetes előállítása az évek múlásával fokozatosan lelassul, épp ezért idősebb korban különösen fontossá válik a kollagén kiegészítők fogyasztása, de már fiatalabb korban is érezhetők a hatások. Nézzük meg a kollagén különféle pozitív hatásait!

A kollagén pozitív hatásai a szervezetre

egészségesebb élet a kollagénnel

Egészségesebb ízületek

Ahogy idősödik az ember, az ízületek elvesztik korábbi rugalmasságukat és szivacsszerű porcok állapota romlani kezd. A porckopás ízületi fájdalmakhoz vezethet a mindennapok során, ami nehezíti a mozgást és a sportos életmód fenntartását. Kutatások már bebizonyították, hogy a kollagén utánpótlása segíthet a porcok regenerálódásában, ami elengedhetetlen a fiatalos életmódhoz.

Izomnövekedés

Ha az izomtömeg növelése a célod, a kollagén ebben az esetben is kitűnő választás. A kollagének elősegítik és felgyorsítják az izomnövelésért felelős fehérjék előállítását, így rövidebb idő alatt hatékonyabb eredményeket érhetsz el.

A kollagén megelőzheti a csontritkulást

A csontritkulás egy gyakori tünet napjainkban, különösebb az idősebb emberek között. Mivel a kollagén kritikus szerepet tölt be a csontok felépítésében és az erősségük megőrzésében, a kollagén rendszeres bevitele segíthet bebiztosítani, hogy a csontok jó állapotban maradjanak az évek során.

Egészségesebb szív

Kutatások bebizonyították, hogy a megfelelő kollagénszint a szervezetben hozzájárul az egészséges szívhez és érrendszerhez. Kardiovaszkuláris problémák esetén különösen ajánlott lehet a kollagénkiegészítők fogyasztása.

Segít a bőr szépségében megőrzésében

A kollagén nem csupán az egészség területén játszik rendkívül fontos szerepet szervezetünkben, hanem a szépségápolásban is egy nagy kedvenc. Bizonyára te is láttad már, hogy a kisbabák bőre mennyire feszes és rugalmas: ez a magas kollagénszint miatt van, amely kitölti a bőrsejtek közötti teret. Mivel a kollagénszint természetesen csökken, az évek múlásával megjelenő vonalak és ráncok jelzik ezt a visszaesést. A kollagén bevitelével nem csak a fiatalságodat őrizheted meg, de erősebbé teheted a hajszálaidat és a körmeidet, valamint még bizonyos hegeken is szépíthetsz.

Pozitív hatások a közérzetre

A pozitív hatások azonban nem érnek véget itt: a kollagén vizsgálatakor végzett kutatásokon a többszörösen kimutatott előnyök között szerepelt, hogy javít a kedélyállapoton és segít energetikusnak maradni a mindennapok során. A kollagén emellett javítja a koncentrációt, segít az egészséges súly megtartásában, sőt az emésztést is hatékonyabbá teszi.

Posted in Egészség.